Tyrnirisottoa, lohta ja kurkku-hernesalsaa

Ainekset
Tyrnirisotto
  • 3 dl risottoriisiä (carnaroli)
  • 3/4 dl Biokian luomutyrnimehua
  • noin 10 – 11 dl kasvislientä (3 rkl kasvisfondia + vettä)
  • 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 4 rkl voita
  • 1 pss (130 g) mustaleima emmentalia raastettuna
Paistettu lohi
  • 4 kpl valmiita lohimedaljonkeja tai 800 g nahallista ruodotonta lohifileetä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • kylmäpuristettua rypsiöljyä paistamiseen
Kurkku-hernesalsa
  • 100 g kurkkua (siemenet poistettuna) pieniksi kuutioituna
  • 100 g herneitä sulatettuna (valutettuna)
  • 50 g kevätsipulia pieniksi viipaloituna
  • 1/2 ruukkua persiljaa hienonnettuna
  • 1 cm pala mietoa punaista chiliä (ilman siemeniä) hienonnettuna
  • 3/4 rkl limetin mehua
  • 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1/4 tl jauhettua mustapippuria
  • 1/4 tl hienoa merisuolaa
  • koristeluun herneenversoja
Valmistusohjeet
  1. Jos teet lohifileet itse, leikkaa lohifileestä veitsellä noin 3 cm:n levyinen viilto kalan nahkaan saakka.
  2. Leikkaa 3 cm:n päästä uusi viilto ja leikkaa myös nahka poikki, jotta pala irtoaa.
  3. Leikkaa loput palat samaan tapaan fileestä.
  4. Käännä palat auki perhosen muotoon siten, että nahka jää alapuolelle.
  5. Mausta medaljongit suolalla ja pippurilla.
  6. Jätä odottamaan vuoroaan.
Salsa
  1. Yhdistä ainekset ja sekoita.
  2. Laita jääkaappiin makuuntumaan.
Risotto
  1. Kuumenna kasvisliemi.
  2. Kuumenna öljy kasarissa, lisää riisi.
  3. Kääntele riisiä koko ajan varovaisesti sekoittaen. Riisi ei saa saada väriä (jos lämpö tuntuu olevan liian korkea, laske sitä hieman).
  4. Pidä riisi koko ajan liikkeellä. Muutaman minuutin kulttua riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi.
  5. Lisää joukkoon luomutyrnimehu ja hämmennä koko ajan.
  6. Kun mehu on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä.
  7. Laske lämpöä niin, että seos poreilee melko voimakkaasti. Neste ei saa kiehua liian kovaa, sillä silloin riisin ulkopinta kypsyy liian nopesti ja sisus jää raa´aksi.
  8. Lisää nestettä edelleen kauhallinen kerrallaan, mutta anna aina edellisen kauhallisen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan.
  9. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta vielä pureskeltaessa napakkaa. Tähän kuluu aikaa noin 15-25 minuuttia.
  10. Nosta kasari pois levyltä. Lisää joukkoon voi ja juustoraaste. Sekoita.
  11. Nauti risotto mahdollisimman pian eli kun se on koostumukseltaan vielä miellyttävän kosteaa.
  12. Paista medaljongit pannulla kypsäksi. Kypsennys tulee tähdätä risoton valmistuksen ”viime metrien ollessa kyseessä”.
  13. Kokoa annos kuvan mukaisesti ja koristele herneenversoilla.

Ohje ja kuva: Anne Kiuru