Ruis-mustikkalimppu

Ainekset
  • 3 kpl hapankorppuja muruina
  • 5 dl hieman kädenlämpöä lämpimämpää vettä
  • 25 g hiivaa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 1 pss (30 g) luomumustikkajauhetta
  • 25 g hiivaa liotettuna tilkkaan kädenlämpöistä vettä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • n. 5 dl ruisjauhoja
Valmistusohjeet
Juuren teko
  1. Laita korpunmurut kulhon pohjalle, kaada vesi päälle.
  2. Anna murujen liota 10- 15 min.
  3. Murusta hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  4. Kaada ruisjauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  5. Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan 12 -24 tunniksi.
  6. Taikina on hapantunut, kun se tuoksuu happamalta. Yleensä taikina myös kuplii hapantuessaan.
Leivän teko
  1. Lisää taikinaan suola, luomumustikkajauhe sekä veteen liotettu hiiva ja sekoita.
  2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita.
  3. Lisää ruisjauhot pienissä erissä sekoittaen. Sopiva määrä ruisjauhoja on, kun pystyt sekoittamaan taikinaa puuhaarulla ja taikina näyttää mustikkamousselta.
  4. Kohota taikinaa huoneenlämmössä vedottomassa paikassa liinan alla noin 1 tunti, eli kunnes taikina on selkeästi kohonnut.
  5. Halutessani voit ottaa noin 1 dl palan taikinaa talteen seuraavaan leivontakertaan. Säilytä palaa jääkaapissa.
  6. Leivo taikinasta ruisjauhoja apuna käyttäen 2 limppua.
  7. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle ja peitä leivinliinalla.
  8. Anna leipien kohota vielä noin 30 minuuttia.
  9. Pistele haarukalla limppujen pintaan reikiä.
  10. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 1 h.
  11. Leipä on kypsää, kun se pohjaa koputtamalla kuulostaa ontolta.
  12. Kietaise kuumat limput leivinliinojen sisään jäähtymään. Kuori pehmenee jäähtyessään.
  13. Leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Ohje ja kuva: Anne Kiuru