Rapeat marjakeksit (G, V)

  • 12-14 kpl
  • Valmistusaika: n. 20 min + 30 min jääkaapissa + 10 min uunissa
Ainekset
  • 60 g (huoneenlämpöistä) voita TAI 1/2 dl (hieman jähmeää) kookosöljyä
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 luomumuna TAI 1 pellavamuna (1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä)
  • 1/2 tl vaniljauutetta
  • 2/3 dl riisijauhoa
  • 1/3 dl kaurajauhoa
  • 1/3 dl tattarijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl psylliumjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2/3 dl Biokian kuivattua marjamixia
Valmistusohjeet
  1. Jos käytät pellavamunaa: sekoita rouhe ja vesi yhteen, ja jätä seos tekeytymään noin viideksi minuutiksi.
  2. Jos käytät kookosöljyä: säilytä purkkia hetki jääkaapissa ennen käyttöä, niin öljy ei ole liian juoksevaa.
  3. Vatkaa voi tai kookosöljy ja sokeri sähkövatkaimella sekaisin.
  4. Vatkaa rasva-sokeriseoksen joukkoon matalalla nopeudella muna tai pellavamuna ja vaniljauute.
  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne taikinan sekaan.
  6. Sekoita lopuksi kuivatut marjat lusikalla taikinan joukkoon. Isompia marjoja kuten karpaloita voi leikata vähän pienemmiksi, niin keksit pysyvät paremmin kasassa. Jos marjat eivät meinaa sekoittua taikinaan kunnolla, ne voi myös painella sekaan käsin.
  7. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  8. Pyörittele jähmettyneestä taikinasta palloja voimakkaasti painellen ja taputtele pallot leivinpaperilla päällystetylle pellille kekseiksi. Tee keksejä, jotka ovat halkaisijaltaan noin 4 cm. Huomioi, että keksit leviävät paistettaessa jonkin verran.
  9. Paista keksejä leivinpaperilla päällystetyllä pellillä 175-asteessa noin 10 minuuttia, kunnes keksien reunat muuttuvat hieman tummemmiksi. Keksien keskiosa saa jäädä hieman pehmeäksi, sillä se jähmettyy jäähtyessään.
  10. Annan keksien jäähtyä pellin päällä muutama minuutti ja siirrä ne sen jälkeen pois pelliltä.
  11. Keksit säilyvät muutaman päivän suljetussa rasiassa.

Hyvät gluteenittomat ja vegaaniset keksit

Rapeat marjakeksit ovat oivallisia herkkupaloja, joita tekee mieli napsia vähän joka välissä. Keksit sopivat myös hyvin esimerkiksi vieraille tarjottavaksi, tuliaislahjaksi kylään mennessä tai työpaikan kahvipöytään.

Gluteenittomien keksien yleispätevä jauhosekoitus syntyy riisi-, tattari- ja kaurajauhoista. Mikäli kaapistasi ei löydy näin montaa erilaista jauhoa, kahdellakin jauholla pärjää hyvin (esimerkiksi riisi+tattari tai riisi+kaura). Enimmäkseen kaurajauhoa sisältävät keksit ovat myös hyviä, mutta ne sopivat enemmän aamupala- tai välipalakäyttöön, eivät niinkään herkkuiksi.  Nämä marjakeksit on tarkoitettu nimenomaan jälkkäriksi.

Kuivatut marjat sopivat ohjeeseen erinomaisesti, sillä ne eivät kosteuta taikinaa liikaa, kuten tuoremarjojen kanssa joskus käy. Kuivattujen marjojen kanssa lopputulos on takuuvarmasti rapea.

Suosittelen käyttämään ohjeessa nimenomaan kookossokeria, sillä se antaa kekseihin kivasti karamellimaista makua. Jos et löydä kookossokeria kaupasta, käyvät myös täysruokosokeri tai intiaanisokeri tähän tarkoitukseen hyvin.

Tämä ohje on testattu voilla ja kananmunalla sekä kookosöljyllä ja pellavamunalla, joten sekä ei-vegaanisen että vegaanisen version pitäisi onnistua hyvin.

Ohje, kuvat ja teksti: Lotta Viitaniemi, Syötävän hyvä -blogi