Puolukka-mascarponepiirakka

  • Valmistusaika: 2 h
Ainekset
Pohja
  • 100 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl vettä
  • 1 keltuainen
Täyte
Valmistusohjeet
Pohja
  1. Pilko voi pieniin paloihin ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Voit pehmentää voita myös mikrossa, mutta sen kanssa tulee olla todella varovainen, jotta voi ei sula liikaa: laita voipalat mikron kestävään kulhoon ja lämmitä mikrossa sulatuslämmöllä korkeintaan 5 sekuntia kerrallaan ja sekoita jokaisen kerran välillä. Lopeta heti, kun voi on pehmennyt niin, että se on vielä melko kovaa, mutta sitä pystyy muovaamaan käsin.
  2. Lisää voin sekaan vehnäjauhot ja sokeri ja nypi käsin seos murumaiseksi.
  3. Erottele kananmunan keltuainen lasiin.
  4. Lisää taikinaan vesi ja nypi massa tasaiseksi. Lisää vielä keltuainen ja sekoita vain sen verran, että se on juuri sekoittunut.
  5. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen, ja laita taikina jääkaappiin tekeytymään uunin lämpenemisen ajaksi.
  6. Kun uuni on lämmin, ota taikina jääkaapista. Kaulitse taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi, hieman piirakkavuoan (Ø 22-24 cm) pohjaa isommaksi levyksi.
  7. Voitele piirakkavuoka, nosta taikina vuokaan ja painele tasaiseksi.
  8. Muotoile foliosta reunojen ympärille tuki, jotta ne eivät painu kasaan uunissa.
  9. Pistele pohjaan reikiä ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pohja on kauniin kullanruskean värinen.
  10. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen täytteen valmistamista.

biokia-puolukkapiiras-tekokuva

Täyte
  1. Sekoita kulhossa mascarpone, sokeri, vaniljasokeri ja Biokian luomupuolukkajauhe. Notkista mascarponeseos Biokian luomupuolukkamehulla.
  2. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää se mascarponeseokseen. Jos täyte on liian löysää, vatkaa sitä vielä hetki. Täyte kannattaa kuitenkin jättää notkeaksi, jotta se levittyy kauniisti.
  3. Levitä puolukat piirakkapohjan päälle. Kaada sitten kinuskikastike puolukoiden päälle ja tasoita tarvittaessa lusikalla.
  4. Levitä mascarponevaahto piirakan päälle tai halutessasi pursota se tyllalla varustetulla pursotinpussilla.
  5. Koristele esimerkiksi ripottelemalla puolukoita piirakan päälle.

Marjajauheiden käyttö täytteissä

Riittoisat marjajauheet ovat käteviä leipomusten maustajia. Jo pieni määrä marjajauhetta tuo hyvin makua ja antaa kauniin värin leivonnaisille. Puolukka-mascarponepiirakkaan käytetty Biokian luomupuolukkajauhe värjää mascarponevaahdon hempeän vaaleanpunaiseksi täysin luonnollisesti ja tuo vaahtoon myös rakennetta. Voit vaihdella puolukoiden ja kinuskin tilalla myös muita marjoja ja erilaisia hilloja.

Marjajauhe sesongin mukaan

Kesällä mascarponevaahdon voi valmistaa myös esimerkiksi Biokian luomumustikkajauheesta ja kätkeä vaahdon alle tuoreita mustikoita. Syksyllä kun lakat kypsyvät suolla, saat piirakkaan iloisen keltaisen värin vaihtamalla vaahtoon tulevan marjajauheen Biokian luomutyrnijauheeseen ja täyttämällä piirakan tuoreella lakkasurvoksella: laita noin 1 dl lakkoja mikron kestävään kulhoon ja lisää noin 2 rkl hillosokeria, sekoita. Kuumenna seosta mikrossa täydellä teholla 2 minuuttia, sekoita ja anna jäähtyä. Valmista mascarponevaahto korvaamalla Biokian luomupuolukkajauhe Biokian luomutyrnijauheella tai Biokian keltaisella marjajauhemixillä. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa hieman sokerin määrää. Koristele ripottelemalla päälle tuoreita lakkoja.

Ohje, kuvat ja teksti: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-bloggaaja