Mustikka-valkosuklaamuffinit (G)

  • 10 kpl
  • Valmistusaika: n. 25 min + 20 min uunissa
Ainekset
  • 1 1/3 dl pekaanipähkinöitä (tai muita pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä)
  • 1 1/3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
  • 2/3 dl tattarijauhoja, tai esimerkiksi riisijauhoja
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 tl (aito)vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
  • ripaus suolaa
  • 2/3 dl turkkilaista jogurttia TAI kasvipohjaista paksua ja maustamatonta jogurttia
  • 1/3 dl sulaa voita TAI oliiviöljyä
  • 1 kypsä banaani
  • 1 luomumuna TAI pellavamuna: 1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä
  • 1 dl Biokian kuivattuja mustikoita
  • 80 g valkosuklaata TAI vegaanista valkosuklaata
Valmistusohjeet
  • Jos käytät pellavamunaa: sekoita rouhe ja vesi yhteen, ja jätä seos tekeytymään noin viideksi minuutiksi.
  • Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi veitsen avulla.
  • Aja pähkinät ja kaurahiutaleet blenderissä tai monitoimikoneessa karkeaksi jauhoksi.
  • Sekoita pähkinä-kaurajauhoon muut kuivat aineet.
  • Muussaa banaani esimerkiksi sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Sekoita banaanisose jogurtin, rasvan ja munan (tai pellavamunan) kanssa.
  • Sekoita kosteat ja kuivat aineet keskenään.
  • Lisää taikinaan pilkottu valkosuklaa  ja marjat.
  • Sekoita taikina mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Halutessasi voit säästää pienen määrän marjoja ja suklaata ja painella ne muffinien päälle lopuksi ikään kuin koristeeksi. Valkosuklaat kannattaa kuitenkin painaa melkein taikinan sisälle, jotta ne eivät pääse palamaan.
  • Lusikoi taikina muffinimuotteihin n. 3/4 tilavuudelta. Jätä yläreunaan hieman kohoamisvaraa.
  • Paista muffineita 200-asteessa uunin alaosassa noin 18–20 minuuttia. Tarkkaile samalla ettei valkosuklaa pääse tummumaan liikaa.
  • Muffinit voi tarjoilla heti lämpimänä tai syödä viileänä.
  • Muffinit jähmettyvät hieman viilentyessään, ja ne säilyvät muutaman päivän suljetussa rasiassa.

Hieman terveellisemmät mustikka-valkosuklaamuffinit

Nämä mustikka-valkosuklaamuffinit ovat koostumukseltaan mukavan pehmeitä ja keskeltä hieman kosteita. Pähkinät ja kaura tekevät muffineista tavallista muffinia ruokaisampia, ja nämä leivonnaiset pitävätkin nälkää hyvin. Muffinit ovat aavistuksen makeita mutta eivät imeliä. Mahdolliset ylijääneet muffinit voikin ottaa mukaan esimerkiksi töihin, ja ne käyvät mainiosti myös iltapäivän pienestä makeasta välipalasta. Kokeile näitä myös viikonlopun brunssin makeana herkkuna.

Muffineissa maistuu hienoinen banaaninmaku. Jos et pidä banaanista, voit käyttää sen tilalla sokeroimatonta omenasosetta. Myös banaanin valinta vaikuttaa makuun: vaalea ja vähän raaka banaanista maistuu miedommalta kuin (yli)kypsä, ruskeakuorinen hedelmä.

Ohjeessa on käytetty desin verran kuivattuja mustikoita, mikä vastaa noin 4 desiä tuoreita mustikoita. Halutessasi voit käyttää marjoja myös tuplamäärän.

Testaa eri versioita rohkeasti

Tämä ohje on testattu voilla, kananmunalla ja turkkilaisella jogurtilla, sekä oliiviöljyllä, pellavamunalla ja kaurajogurtilla, joten sekä ei-vegaanisen ja vegaanisen version pitäisi kotikeittiössäkin onnistua hyvin.

Ohjeessa voi käyttää tavallisia paperisia muffinimuotteja, mutta ne on hyvä laittaa esimerkiksi metalliseen muffinivuokaan niin leivonnaiset pysyvät paremmin muodossaan.

Ohje, kuvat ja resepti: Lotta Viitaniemi, Syötävän hyvä -blogi