Mustikka-valkosuklaa laskiaispullat

  • 20 kpl
  • Valmistusaika: n. 2 h 45 min
Ainekset
Pullataikina
  • 200 g voita
  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 1,5 tl vaniljauutetta
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 muna
  • noin 15 dl vehnäjauhoja
  • voiteluun 1 muna
Mustikka-valkosuklaatäyte
  • 1 prk mascarponea
  • 4 dl vispikermaa
  • 145 g valkosuklaata
  • 5 rkl Biokia luomumustikkajauhetta
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • n. 200 g mustikkahilloa
  • (tuoreita mustikoita)
Valmistusohjeet
Pullat
  1. Sulata voi mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään pullataikinan alustamisen ajaksi.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja murenna hiiva maidon sekaan. Sekoittele, kunnes hiiva on liuennut kokonaan.
  3. Lisää muna, suola, sokeri, vaniljasokeri ja -uute sekä kardemumma.
  4. Alusta taikinaa lisäten siihen pikkuhiljaa jauhoja, kunnes jauhoista noin 2/3 on lisätty.
  5. Sekoita tässä vaiheessa voisula taikinan sekaan ja jatka sitten taikinan vaivausta lisäten samalla pienissä erissä loput jauhoista.
  6. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa hyvin käsistä ja kulhosta. Laita taikinakulhon päälle liina ja siirrä kulho vedottomaan paikkaan kohoamaan noin tunniksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  7. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan.
  8. Muotoile molemmista osuuksista tangot ja jaa tangot kymmeneen yhtä suureen osaan.
  9. Pyörittele paloista pyöreitä pullia jauhotettujen käsien välissä ja nosta pellille.
  10. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja anna pullien kohota vielä pellillä liinan alla vähintään 20 minuuttia.
  11. Riko kananmuna lasiin ja sekoita rakenne kevyesti rikki.
  12. Voitele pullat juuri ennen uuniin menoa ja paista niitä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskean värisiä.
  13. Anna pullien jäähtyä täysin ennen täytteen valmistusta.

mustikka-valkosuklaa-pullat-taytettavina

Mustikka-valkosuklaatäyte
  1. Ota mascarpone huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta sulatettu valkosuklaa ei paakkuunnu, kun lisäät sitä mascarponen sekaan.
  2. Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi ja sulata mikrossa sulatuslämmöllä pienissä pätkissä ja joka välissä sekoitellen korkeintaan 10 sekuntia kerrallaan. Varo kuumentamasta suklaata liikaa. Voit sulattaa suklaan myös liedellä vesihauteessa: Kaada vettä kattilaan niin, että pohja peittyy ja nosta sitten toinen kattila päälle siten, että ylemmän kattilan pohja ei kosketa veden pintaa. Kuumenna vesi ja lisää paloiteltu suklaa päällimmäiseen kattilaan. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Vaahdota kerma.
  4. Sekoita mascarponen sekaan mustikkajauhe sekä vaniljasokeri ja vaniljajauhe. Lisää joukkoon jäähtynyt valkosuklaa ja kääntele nuolijalla  vaahdotettu kerma sekaan.
  5. Kaada täyte tyllalla varustettuun pursotinpussiin ja sulje pussi pussinsulkijalla. Täytettä on niin paljon, että se ei välttämättä mahdu yhteen pussiin.
  6. Halkaise pullat ja levitä niiden keskelle noin ruokalusikallinen mustikkahilloa ja pursota täyte ympärille. Lisää päälle halutessasi tuoreita mustikoita. Nosta pullan kansi päälle ja koristele tomusokerilla.

mustikka-valkosuklaapulla tarjoiluehdotus

Marjajauheen käyttö kausiherkuissa

Laskiaispullat ovat ihana kausiherkku, joka ilmestyykin jo aikaisin alkuvuodesta kauppoihin. Mantelimassalla täytetyn laskiaispullan juuret tulevat Ruotsista 1800-luvulta. Ruotsissa laskiaispullien suosituimpana täytteenä onkin pysynyt mantelimassa ja kermavaahto mutta Suomessa herkutellaan paljon myös hillon ja kermavaahdon yhdistelmällä.

Itse tekemällä saat vaihtelua pulliin ja voit herkutella niillä vaikka ympäri vuoden. Nämä pullat kätkevät sisäänsä ihanan mustikka-valkosuklaatäytteen, joka saa mustikkaisen makunsa Biokian luomumustikkajauheesta. 1 ruokalusikallinen mustikkajauhetta vastaa noin 1,5 dl tuoreita mustikoita ja se sopii jauhemaisen koostumuksensa vuoksi erityisen hyvin pursotettavaan täytteeseen antaen sille kauniin violetin värin.

Pääsiäisen aikaan tätä reseptiä voi muunnella vaihtamalla mustikkajauheen Biokian keltaiseen marjajauhemixiin, joka sisältää mm. tyrniä ja lakkaa. Tällöin täytteestä tulee pirteän keltainen, ja se sopii upeasti pääsiäisen väreihin!

Ohje, kuvat ja teksti: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-blogi